mindfulness meditainment

Slappna av och hämta nya krafter med mindfullness- meditation

Publicerad den 17 juni 2019 av Esther Daniel

Sitter du bekvämt? Blunda. Var medveten om din andning. Lägg märke till hur luften rör sig in och ut ur din kropp. Under tiden som du andas in….och andas ut….Fokuserar du på din andning eller har du tankarna på annat?


I vår snabba värld där tekniken bombarderar oss dagligen, bokstavligt talat varje sekund är det svårt att fokusera. Jag sitter och skriver men efter en stund upptäcker jag att tankarna vandrar, bekymrar mig över något någon sade till mig igår eller något jag sagt och som jag ångrar och nu oroar jag mig eftersom jag inte skriver. Grr…stress och ångest ökar och något måste offras.

Vad är mindfullness- meditation?

Mindfullness- meditation får dig att fokusera på nuet. Det är en färdighet som kan få dig att nå en avslappnad, icke- dömande medvetenhet om tankar och känslor genom regelbunden övning. Du kommer att få insikt om att de helt enkelt bara är tankar och att de inte kontrollerar dig.

Många studier har bekräftat att mindfullness- baserade program har positiva och kraftfulla effekter på symptom som stress, ångest och oregelbundna sömnmönster och ger en förbättring av det totala psykiska välbefinnandet. Och nu, med hjälp av hjärnavbildningsteknik som fMRI och EEG finns det otaliga vetenskapliga artiklar som bevisar de neurologiska fördelarna med mindfullness- meditation.


mindfulness meditation

Stressavkoppling Omvärdering

Vi upplever alla stress någon gång i vårt dagliga liv. De kontrollmekanismer som automatiskt startar när vi är stressade hjälper inte mycket. De är bättre anpassade till förhistorisk tid då kamp eller flykt var de enda val vi behövde göra när vi mötte VERKLIGA hot. Nu för tiden möter vi tack och lov inte sabeltandade tigrar särskilt ofta och de flesta hot vi reagerar på är TOLKNINGAR. Med det sagt kommer våra kroppar och sinnen att reagera exakt likadant vare sig hotet är VERKLIGT eller TOLKAT. Den resulterande påfrestningen kan också vara huvudorsaken till många fysiska tillstånd som orsakar smärta och genom det ökar stressen ytterligare.

Vårt förhållningssätt i en situation kan utlösa eller förvärra stress. Har du någonsin kommit på dig själv med att om och om igen tänka på samma sak. Grubbel kan vara ångestladdat och är karakteristiskt vid depression. Hur mycket vi än önskar att våra uppfattningar är riktiga kan mindfullness- meditation hjälpa oss att omvärdera vår utvärdering av världen omkring oss. Denna process kallas kognitiv omprövning eller ”om- förnimma". MAN tror, att när vi tränar mindfullness- meditation fokuserar vi på nuet vilket gör det möjligt för oss att övervaka tankar när de dyker upp på ett icke- värderande sätt.

Detta är bra men om vi är ärliga, att meditera mitt i en stressfylld situation är inte det första vi känner för att göra. Det är här som guidad meditation kan hjälpa. Att kunna öppna en app. i telefonen, blunda och följa en guide som tar dig in i en meditativ process och ger omedelbar avspänning.

Och de fysiologiska resultaten är vetenskapligt bevisade. Avslappning reducerar aktiviteten i binjurarna, förstärker immunsystemet och sänker blodtrycket. Effektivare än en gurkmeja- latte.


sleeping at the wheel

Meditation, sov och ladda om

Vi påminns ständigt om att vi behöver 7 till 8 timmars kvalitetssömn. Tyvärr verkar det som om antalet personer som har svårt att somna eller att sova ökar.

Det finns ganska många obestridliga bevis på att detta är direkt kopplat till det ökande användandet av elektroniska apparater.

Användning av teknologi vid sängdags är enormt utbrett. Användandet av interaktiva elektroniska enheter som till exempel smarta telefoner, datorer och spelkonsoller kan orsaka hyperupphetsning och hindra det naturliga tillbakadragandet av det sympatiska nervsystemet vilket får sömnstörningar som resultat.

Att kunna släppa dagens händelser genom guidad mindfullness- meditation vid slutet av dagen kommer att bidra till att man mjukt och stilla glider in i en djup, naturlig sömn.

mindfulness meditation guided

En digital detox kan vara just det som läkaren ordinerar. Med mindfullness- meditation som rapporterats ha goda effekter på psykiskt välbefinnande som sträcker sig långt bortom den faktiska meditationen är det dags för mig att ta en paus, varva ner och hämta nya krafter genom guidad mindfullness- meditation.

Esther Daniel

Chef för Partner Engagement Strategi på Catalyst Global

Ansvarig för att försäkra organisatorisk effektivitet genom nätverkspartners-engagemangsstrategier på Catalyst Global.

Alla artiklar

Rekomenderad Läsning