playing games teaches team work

Hur lagarbete kan förbättras genom att spela spel

Publicerad den 27 maj 2019 av Darius Lomsargis

Innovation, entreprenörskap, kreativitet, tvärfunktionellt samarbete, praktiskt ledarskap och alla andra ord som vi redan är trötta på, eftersom det är så de fantastiska och absolut “perfekta” företagen fungerar- vi slår vad om att det är något du fortfarande tror är omöjligt att uppnå.

Du kan skylla på begränsade resurser du har, de omotiverade och inkompatibla människor som finns runt dig, ouppnåbara mål eller oslagbara konkurrenter. Men det mest troliga är att du inte vet hur du ska nå målet, hur du ska ska kunna förändra, inte bara ditt, utan hela lagets inställning.

Vi ger dig lösningen snabbt genom att besvara frågan, vad är roligare än att arbeta? Spela spel, naturligtvis.

playing games teaches team work

Vetenskapliga bevis

Den mänskliga hjärnan är så fantastisk att den inte kan skilja mellan verklighet och fantasi. Även om en viss situation bara finns i personens sinne kommer hjärnan att få kroppen att reagera som om det var på riktigt.

Ett snabbt exempel: kommer du ihåg i skolan när du satt i din bank och lyssnade på matteläraren när han förklarade ekvationer. Hon skriver på svarta tavlan med en krita, när hon plösligt slinter och skrapar tavlan med nageln. Hörde du just det irriterande ljudet i din hjärna? Kände du rysningen utmed ryggraden?

Neuronerna i din hjärna triggades av ett enda minne, en speciell mental bild och din kropp gjorde kopplingen. Det är ganska lätt att lura hjärnan, eller hur?

Det är därför det är så kraftfullt att spela spel i företagssammanhang. Simulationsspel kan verka vara en enkel och lätt bortglömd aktivitet det är dock viktigt vilka spel som spelas och hur. Spelade på rätt sätt är spelen inte bara en kort paus i arbetet, de är också ett verktyg för att skapa en bättre verklighet. Eftersom de upptäckter som görs och de färdigheter som förvärvas under en spelperiod kommer att “sparas” i hjärnan för att sedan användas iandra situationer.

Vilka spel pratar vi om?

Naturligtvis inte videospel, eftersom de främst spelas individuellt. Inte det populära Monopol heller, eftersom det är tävlingsinriktat och baseras på rädsla. Inte heller de spel som vinns genom tur till exempel genom att få de högsta korten. Vi pratar om EnterTraining spel.

Enter Training är ett koncept som kombinerar nytta med nöje (om det nu skulle vara så att någon behöver en förklaring). Det tillämpar samma principer som i alla företag: resurserna används för att nå vissa mål och sedan bli belönad. Resurserna är kunskaper och färdigheter, målen är utmaningar och belöningen är motivation.

Det finns olika typer av spelbaserad träning, till exempel brädspel (så som Fresh Biz, Trade Wins) musikaliska upplevelser (Orchestrate, Crescendo), interaktiva affärssimulationer (The Infinitive Loop, Peak Performance) med flera. Det alla spelen har gemensamt är att de involverar levande kommunikation, konkurrenskraftiga uppgifter samt samarbete mellan alla deltagare och det är inte bara en lärorik erfarenhet, det är också roligt.

Det mest väsentliga är att alla vinner, även det lag som hamnar på sista plats. Detta eftersom guldmedaljen inte är målet.

playing games teaches team work

Fördelarna med att spela spelen

Det kan låta som ett överdrivet uttalande, särskilt om du fortfarande är skeptiskt inställd till det här, men det är bevisat: att spela sådan här spel med ditt arbetslag har en bestående positiv effekt för hela företaget även om en session bara tar mellan två och tre timmar. Nedan följer några fördelar med att genomföra Enter Training- konceptet:

1. Varje spel har ett unikt tema men även en annan avsikt- beronde på företagets behov kan speciella färdigheter tränas: strategiskt tänkande, problemlösning, kundservice, tidshantering, nätverkande. Mer eller mindre allting.

2. Det är en lagbyggande erfarenhet som enar hela gruppen. Det bryter ner silomentaliteten (ett sätt att tänka när vissa avdelningar inom ett företag inte delar information med andra inom samma företag). En uppsluppen och informell miljö hjälper alla att slappna av och kommunicera öppet.

3. Utmaningarna är komplexa och kräver olika färdigheter vilket är ett perfekt sätt att avslöja individuella talanger och fundera ut hur de kan kombineras. Det hjälper också till att bättre förstå det egna och andras arbetssätt.

4. Det förbättrar kommunikation, eftersom det är en av huvudfaktorerna för att laget ska lyckas.

5. Att bemästra utmaningar tillsammans lyfter de anställdas engagemang det inspirerar och motiverar också laget att fortsätta arbeta mot gemensamma mål.


Det finns ännu fler fördelar med sådana här spelbaserade läraktiviteter men viktigast av allt- alla insikter som man förvärvar under sessionerna är bokstavligt talat en livsförändring. Eller åtminstone, förändrar din livsåskådning.

Så om du fortfarande kämpar med att skapa nya vanor och förvärva nya kunskaper, individuellt eller som lag, kom ihåg att det alltid finns sätt att lura hjärnan.


Darius Lomsargis

UPAS Events & Catalyst Baltics grundare

Facilitator av EnterTraining program, mentor, entreprenör, representant för internationell teambuildingnätverket Catalyst Global i Baltikum, delägare av ŪPAS Events.

Alla artiklar

Rekomenderad Läsning